ÄT BRA - MÅ BRA

fredag 29 mars 2013

Lugn dag och ont i benen!

Gårdagens benpass var jobbigt, svettigt och tungt! Mina skinkor ömmar idag och låren känns vid varje steg:-) Frivändningar med 35kg squat (snabba) 20kg, utfall, 'slalomhopp' ingen aning om vad dom heter med det är grymt jobbigt!
Så. En del av mitt pass iaf!

Idag gjorde jag otroligt goda... ja chockladtryfflar! Mmm inspiration en kom från baka sockerfritt. Jag har höftat lite nu, när man provar sig fram är det svårt att minnas!
Ca 30 st

150g smör
250g marcarpone
Någon tsk sötning
Någon tsk kakao
75g mörk chocklad (jag hade 86%)
Macadamiensmör

Smält smöret och blanda ned sötning+kakao och sedan mascarponen, blanda väl. Sedan hade jag i ca 2 msk macadamiensmöret. In i kylen tills det stelnar.
Smält sedan chockladen. Gör bollar av smeten när den stelnat lite och rulla i den smälta chockladen. In i kylen.

Dessa skall jag ha i mina påskpåsar!!:-)
Ha en bra kväll, nu äre filmmys här hemma! Tv-bänken och bordet är målat och det blev så fint. Lägger nog upp en bild senare;-)

Jenny

torsdag 28 mars 2013

Godmorgon skära torsdag!

Idag är jag ledig och det vankas 'poardag'. Jag älskar att poa, vilket betyder städa och ordna:-)
Jag klev upp med bästo för att komma igång tidigt!

To do-list
▪ Slänga in tvätt -check
▪ Plocka disk, starta maskin -check
▪ Hurtpromenad 45 min (FINVÄDER!)
▪ Måla soffbord och tv-bänk
▪ STÄDA ALLT
▪ Laga mat (nytt laxrecept skall provas)
▪ HÄNGA PÅ GYMMET
▪ checka jobbmailen

Pust, det är bara att sätta igång! Fruktansvärt tråkig dag tänker ni... men nej, jag gillart! Hade tänkt att ta en gå på stan-dag med lunch ute, men detta är ju billigare och mer behövligt:-)
Recept kommer sedan samt träningspasset.. kommer bli hårt idag!
Vad gör ni andra idag på skäraste torsdagen?

Jenny

onsdag 27 mars 2013

Bra start!

Tidig morgon med lite jobb. Paus med hurtpromenad i solsken och storfrulle. Ägg och bacon, kokosmjölk (hård) med blåbär, lite mandelsmör, lite macadamiensmör och kokosflingor. Mätt är jag nu och står mig nog hela denna dag!
Testa macadamiensmör,  enkelt att göra, mixa nötterna tills det blit smör. Huur gott som helst!

Nu ska jag fortsätta jobba framför mina fina tulpaner!:-)

Ha en fin dag!
Jenny

tisdag 26 mars 2013

God efterrätt eller bara helgsnack

En väldigt god efterrätt (väldigt mättande) passar även som helg eller sommarsnack! Givetvis all LCHF;-)

Mascarponefluff med lemoncurd
Aka semi-freddo
125g Mascarpone
1, 5 dl grädde
2 äggvitor
Någon matsked sötning

Vispa grädden och vänd ned marcarpone och sötning. Vispa sedan äggvitorna stela och vänd ned. Smaka av, tänk att lemoncurden är syrlig. Jag själv gillar när det är syrligt så min marcarpone blandning var inte så söt... kanske 1 msk stevia strö. Sleva ut i ungsform, kleta i några matskedar lemoncurd sådär lite snyggt slarvigt!
Ställ i frys tills det stelnat lite, minns inte tid men kanske 1-1.5 timme? Ska inte bli för hårt!

Lemoncurd
1, 5 citron (saft+skal)
Sötning efter smak
100g smör
4 ägg (2 hela ägg och 2 gulor)

Koka upp citron, smör och sötning i kastrull. Låt svalna. Vispa sedan ihop sötning (jag hade 1-2 msk sötning) med äggen och blanda ned i den svalnade citronblandningen. Värm till första bubblan syns, rör under tiden ned äggulorna så det tjocknar. När första bubblan syns så ta av och låt svalna.

Smarr! ;-)

måndag 25 mars 2013

And it goes round and round

Och det leder ju till en ny vecka!
Lön, påskledighet och nya möjligheter:-)

Jag hat kommit in i en ond cirkel lite; helg = gott. Ja vad menas med det? Joo veckorna går så bra och jag är pigg och har kontroll över mat, träning och sug. SEN blir det fredag, lördag och söndag. Underbaaara dagar och man ska såklart unna sig. MEN jag måste backa lite, jag 'fuskar' inte... men jag skapar mig själv sug och en jobbig kommande vecka. Så, promise to myself; ät gott fast med måtta och endast EN dag!

Phew med det ur världen... (gjorde lite gotta i helgen som jag tänkte dela på senare inlägg)
Dagens mat;

Grillad kyckling i bitar
1 gul lök
1 vitlök solo
Broccoli
Cashewnötter
Curry
Salt peppat
Chilikrydda
Kokosmjölk

Stek kyckling i smör, på med alla kryddor (ska bli rätt starkt) i med lök och broccoli. Stek nån minut, häll över kokosmjölken och i med nötter. Låt puttra lite. Enkelt snabnt och gott!! Lite lime till om man vill också:-)

Slängde sedan ihop egen majonnäs,  också enkelt och mycket bättre än köpt!
3 äggulor
Nästan 1 msk vitvinsvinäger
1, 5 msk dijonsenap
Salt och vitpeppar
Ca 4 dl rapsolja

Vispa ihop allt utom oljan. Tillsätt sedan oljan rinnande medan vispen går. Häll till önskad konstistens uppstår, smaka och tillsätt ev salt och peppar. Mmmm!;-)

Dagens träning;
BEN och mycket baksida lår. Hoppas på en redig värk imorgon, gud jag måste verkligen träna mer ben!

Nu äre kvällsmys ♡
Jenny

fredag 22 mars 2013

Man lurar sig själv...

Im not having a good day today. Vaknade så trött imorse, drog mig till gymmet och körde ett benpass. Hade ingen ork kändes det som men efter nästan hela passet så började kroppen komma igång.
Jag har verkligen inte ätit bra idag, alldeles för mycket och alldeles för mycket kolhydrater.  Känner ni igen den där känslan om att man aldrig blir riktigt nöjd? Så man går tillbaka till kylskåpet och kikar lite till, plockar fram nästan vad som helst (lchf) och lurar sig själv med att det 'är ju fredag, jag är ju kanske hungrig' ELLER 'ingen ser mig så egentligen gills det inte'. Dumma hjärna!:-)
Nå nu är det ur världen och jag går inte under för det. Nog om det!

Igår gjorde jag en god röra till mina fröknäcken som jag vill tipsa om;

Skalade räkor (1 påse, 200g?)
I burk sköljd makrill (bort med tomatsåsen)
En halv lök
Ruccola (en näve)
Majonnäs
Salt och peppar

Hacka räkorna, ruccolan och löken. Dela makrillen och 'smula' ned i skålen tillsammans med de andra. I med majonnäs (mängd efter smak, jag hade nog 0.5 dl) salta och peppra.
Mmmm;-)

Nu ska jag avnjuta resten av dagen. Hoppas ni får en bra fredagskväll!
Jenny

torsdag 21 mars 2013

Ibland lyckas man inte

Så min planerade träning igårkväll ställde jag in. Ingen anledning egentligen, jag var inte på humör sen kom jag på att jag ska träna resten av veckans dagar. Har fortfarande grym träningsvärk sedan igår i arm och axel! Funderar just nu på mitt luchpass, jag vill att det ska va joobbigt och svettigt!

Jag försökte mig även på att göra en efen kaka... som fick bli müsli istället:-) utan sötning. Lägger upp recept imorgon i alla fall tror jag ska göra den igen fast med lite förändringar!:-)
Morgonens ketonvärde var 1.2, jag mååår bra! Har börjat mina två senaste dagar utan frukost, är inte hungrig men efter träning äter jag som en häst! Typ... ;-)

Gårdagens middag blev en ungsomelett på det som behövdes ätas upp i kylen! Lämpligt och jag älskar omelett.

8 ägg + en skvätt vatten + 1 dl riven ost, vispa!
Salt och peppar, i ugn på 175g i ca 30 min (så det stadgar sig)
Två fyllningar hade jag eftersom vi har olika smak hemma.
1
10 champinjoner
En halv rödlök
Brieost + riven ost
Stek svampen och löken salta och vitpeppra. Låt svalna och blanda med osten.

2
1 ölkorv (finskiva och strimla)
Riven ost och brie.
Paprikapulver
Bre över allt på omeletteb och ställ i i ugn på ca 10-15 min så osten smälter och får lite färg.

Mättande och gott! Lchf när det är som enklast;-)

onsdag 20 mars 2013

Lite dag 2 och träning

Gud det är liksom ingen mening att knäppa några kort på det jag äter just nu! Känner mig i alla fall mycket piggare än förra veckan med lika lite kolhydrater.  Kan faktiskt vara så att jag äter lite mer sallad nu? :-) Mumsar även i mig lite kokos då och då, är ju så gott!!

Igår tränade jag på lunchen, morgonens frukost var gröt så jag hade mycket energi till passet! På schemat var axel och rygg!
5x5 chins (sakta ned)
4x5 wallclimbers
4x 45 sek sneplankan med hantel
5+5+8+så många det går flyers
3x 30 axelrodd i plankläge 6kg

Jag har så ont så ont idag men det var ett bra pass! Ett av mina mål är att fixa en riktigt chin innan april är slut. Jag är inte i närheten utan att hoppa! Skam den som ger sig:-)
Idag siktar jag på ett intervallpass. Totalt 1 mil, kommer jag att orka? ;-)

måndag 18 mars 2013

Dag 1

Promenad på fastande mage, 40 min... tänkte att det skulle sätta lite fart på kroppen. Frulle vid nio, äggsmör (2 kokta ägg med ca 1-2 msk smör mosat) 2 fröknäcke med bredgott och ost. En stoor kopp kaffe! Supermätt och redo att köra resten av dagen:-)

Lunchträning, triceps och axlar körde så det värkte i mina stackars armar! Proteinshake med kanel vid 13.00.
Middag; kött från igår utan sås med ett ägg och persiljesmör. Fortfarande mätt 7 timmar senare. No more for me denna dag. Känns bra!;-)

Dagen; pigg och lite huvudvärk. Är inte heller småsugen på nåt hela tiden... förr kunde jag lätt gå och öppna kylskåpet om och om igen i jakt på nåt att tugga på. 'Godkänd' lchf, men småätande emellan måltider är väl aldrig bra?! Nöjd är jag nu i alla fall:-)

Sov gott

Min tanke

Ny vecka och nya möjligheter!

Denna helg bjöd på en del godsaker och härligt vin. Så denna vecka tänkte jag redovisa för vad jag käkar (återigen är det in i optimal ketos somm gäller) samt min träning. Mätte 0.5 imorse och det är ju pga vinet, nötterna och den mörka chockladen gissar jag. Men det visste jag ju!
Och jag kan ju tillägga att detta görs för att jag är nyfiken, gillar att se och känna resultat! Jag svälter inte och mår bra!

Kommer om någon vecka att börja laga god mat, just nu ser det ju för snålt ut så längtar efter att kunna lägga upp härliga recept!:-)

Ha en mysdag alla
JENNY

söndag 17 mars 2013

Pepparrot och benpass

Dagen närmar sig sitt slut och jag har agerat husmor... lagat pepparrotskött för första gången i mitt liv. Så gott blev det, köttet föll isär:-)
Till efterätt idag (söndag och undantag) så blir det mintchockladsmousse. Jag ÄLSKAR mintchocklad! Det får bli lite senare.

Rev även av ett benpass. Benböj med 50kg, frontsquat samt 'stjärtplankan'. Ryggläge, pressa upp höft mot taket och sedan ned igen. Upprepa till baklår och stjärtmuskler skriker om nåd=stjärtplanka.
Var inte på topp idag, liite vinseg är jag allt men det var skönt att låta kroppen jobba lite!

Pepparotskött:
1kg högrev
1 morot
1 gul lök
1 lagerblad
Salt och vitpeppar
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 dl grädde
Smör
5 tsk riven pepparot
1 msk creme fraische

Skär köttet i tärningar, koka upp i vatten, skumma av. Ha sedan i moroten samt löken (skalade och grovt delade) +salt och peppar i med lagerbladet. Låt koka läänge. Ca 2-2 1/2 timme. Häll sedan av köttet men spar buljongen.
I samma kastrull kan du nu göra såsen. Smält smör med creme fraischen ha i ca 3 dl buljong. Smula i grönsaksbuljongtärning en och rör. Tillsätt 1-2 dl buljong till samt grädden. I med pepparoten (med om du önskar stark smak) smaka av med salt och peppar. I med köttet låt koka en liten stund.

Klart att servera, gärna med lite persilja och fröknäcke! GOTT ♡

lördag 16 mars 2013

Finlördag gott humör!

Energin är tillbaka och jag kan verkligen dra nytta av fördelarna med att befinna mig i ketos. Jag märkte att optimalt för mig är nog 2... Imorse vaknade med med längtan att träna!
Off to the gym (på fastande mage) och axlarna fick sig en omgång, skönt! Bara tjejer på gymmet imorse också, plus;-)

Mysfrulle med bästo sedan städning i rena farten! Bakade lakritsbollar och nu har jag tatt en solig promenad:-) Uuuunderbart!
Nu ska jag möta upp bästa vännen och handla lite gomat för att laga lite... ikväll blir det även vin (!)
Hade mys nu alla

fredag 15 mars 2013

Fantastiska dag!

Kylan till trots så vaknade jag med vårkänslor! Ni vet, sugen på att köpa tulpaner, jogga i skogen och sitta ute... grilla! Men med -12 och fortfarande lite snö så får jag hejda mig lite;-)
Jag har inte motionerat på hela två dagar, inte ens ut och gått! MEN jag är piggare, känner mig mycket bättre och trots kass matdag igår (orkade inte laga middag så levde på fröknäcke igår samt egengjort mandelsmör) så visade den kära ketosstickan 2.1 imorse! Ikväll hade jag tänkt att försöka springa lite om mina benhinnor tillåter...

Tänkte även visa mi fantastiska lunch idag... gud jag måste börja laga mat igen!;-)
Tvunget att även visa min fina nya tröja, känner mig lite modig idag.
Ha en fin fredag!

Jenny

torsdag 14 mars 2013

Tröööött

Konstigt, jag förväntade mig att vara pigg, träningpepp och mätt väl i optimal ketos. Allt är helt tvärtom! Jag är hungrig direkt på morgonen, oavsett om jag ätit sent eller inte. Klarar mig verkligen inte på 'lite' mat och är tröööött! Från och med igår så hoppas jag stryrketräning för att jag känner att min kropp behöver vila.
Däremot ska jag springa/powerwalka under resten av veckan. Kanske begöver jag prova mig fram vad som funkar för just mig? Vad jag kan äta och inte för att hålla mig i ketos... men jag gör ju allt 'rätt' men är så slut i kroppen.

Måste klura lite. Började dagen med kaffe och ett ägg för att stilla min hunger, nu sitter jag på tåget och hungrar ihjäl!:-)
Jaja.. nog med självömkan!
Ha en bra dag:-)
Jenny

onsdag 13 mars 2013

Woop woop

Över föväntan! Imorse (haha ok för 40 min sedan) mätte jag 2.8. Im in! Fast å andra sidan har min mat sett ut som ett slagfält den senaste tiden:-) På jobbet 'Mäh, du kan ju inte äta biffar med bara smör!?' Haha Jooooo!;-) OCH jag älskar ju smör.

Nu sitter jag på tåget till sthlm, påväg till jobbet. Känner mig pigg i huvudet men trött i kroppen. Jag tror faktiskt att jag hoppar träningen idag och tar en promenad när jag kommer hem istället. Vad tros om det?

Ha en bra dag i kylan;-)
Jenny

tisdag 12 mars 2013

Träning, trötthet och kväller

Jag har varit så trött idag... eller inte trött.. mer seg? Tyst och verkligen inte mig själv!
Träning blev av efter jobbet i alla fall. Ett crossfit-pass ensam, fast bland alla andra gymhängare:-) Kändes tungt och väldans väldans flåååsigt!

3 rundor av;
400m snabb rodd
10 frontsquat
10 armhävningar på stång(den som jag använde till mina squat)
50 hopprepshopp. Dubble unders var att glömma då gymmer har ett lätt rep...
20st plankan med indragna knän.

Tid; 18.20
Seeeeeg! Bilden sen ska föreställa svett...;-)

Dagens mat var väl sådär... alldeles för mycket protein. Men i övrigt så mår jag bra. Kände att jag verkligen behövde äta mycket efter träningen. Imorrn äre dax för mätning. Ghaaaa jag vette sjutton vad den kommer att visa!

Nu ska jag sova, upp kl 05.00 imorrn enligt vanlig ordning.
Sov gott!

Jenny

måndag 11 mars 2013

Fröknäcke och laddning inför imorrn

Jag slängde ihop en sats fröknäcke nu ikväll, gott och lämpligt att ha färdiga. Däremot vet jag att jag lätt överäter dom... den är rackarns svårt att bara ta en, oavsett pålägg!
Så från imorgon och någon dag framåt så är dom off limits för mig... ;-)

Träningen idag blev biceps, axlar och mage. Typ som vanligt för min del. Jag kanske ska ta två veckor och bara fokusera på ben, stjärt och kondition?
Har även hunnit med en långpromme med sambon, skönt såhär innan man ska packa ihop för natt.
Maten idag har vart... svår? Jag ska mäta mig på onsdag morgon. Imorrn ska jag vara strikt och fasen va i Ketos! :-)

1 sats fröknäcke

1 dl skalade sesamfrön
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 msk husk
0, 5 dl kokosfett
2, 5 dl vatten
Blanda torra. Koka upp vatten med fettet, blanda allt väl. Bred ut på plåt klädd med bakplåtspapper stö över lite havssalt och ev lite pumpafrön.  I ugn 150º i ca 1 timme. Eventuell lite eftervärme. Bryt bitar. Mmm med smör och ost/skinka/ägg/makrill eller bara som dom är!

SOV GOTT
Jenny

Hemmajobb och frestelse?

Denna lilla utsikt har jag framför mig när jag jobbar hemma idag... inte för min skull, fika till hemmafixarna från igår. Jag har vart ett riktigt kakmonster förr! Så gott jag tyckte det var:-) Nu; blir inte ens sugen när jag ser dom! Och om sanningen ska fram... det är rätt fint att ha den där på bordet. Kanske byter till ägg sen?:-)

Ikväll ska här tränas, kötta! Har fortfarande ont i muskelfästet i axeln sedan förra veckan. Får se vad det blir för pass... återkommer!

Jenny

söndag 10 mars 2013

Sweet sunday!

Helgerna går så fort så fort. Denna dag är fyllt av hemmafix!
Eller ok, vi har ringt svärfar och far för golvläggning :) Jag och bästo är inte de bästa på sådant. Men vi tar detta tillfälle i akt och lär oss!

Morgonen började med en otroligt god gröt! Paleo-gröt som jag har hittat på sockertjocken.se. Mycket god och mättande, ibland är det gott att byta ut den vanliga frukosten mot något helt annat! Ägg blir lite tjatigt kanske i längden, oavsett om det är kokt eller stekt. MEN ägg är i alla fall TYP det godaste! ;)

1 portion (man blir MÄTT!)
2 ägg
1 dl kokosmjölk
1 msk kokosmjöl

Ha allt i en kastrull, blanda väl. På med värmen och rör tills önskad konsistens uppnås.
Är som den är eller med lite kokosmjölk och frön/nötter/bär. Jag hade önskat att käka den med blåbär... men nej, full fokus på ketos!! Vågade inte mäta imorse, ger mig en dag till innan mätning igen! Måtte jag vara i optimal ketos, känner mig inte alls lika hungrig längre... tecken? Min andedräkt känns även.... järnig? :)





Nej, nu ska jag medverka i golvläggningen! Så gott det går i alla fall... just nu agerar jag hundvakt åt lilla Miris!
Ha en bra dag alla!
Jenny

lördag 9 mars 2013

Ketos

Detta omtalade tillstånd.
Det har varit mycket skrivande om detta, och jag har följt mycket. Och även om man inte ska se LCHF som en diet, vilket många inte gör eftersom det är så många många fördelar med att lägga om son kost, så kunde jag inte motstå att beställa hem en Ketosmätare. Japp, dyrt och ont gör det i mina fingrar.
Anledningen?
Jag vill faktiskt få till det där lilla extra, jag är inte överviktig, men jag har fortfarande dom där envisa små rackarna att bli av med. Även min träning vill jag komma framåt med. Kort och gott, jag är grymt nyfiken och har redan känt på de fördelar detta innebär, att vara i Ketos.... optimal ketos. Så vad är det då?

Enkelt plockat från Wikipedia;
"Ketos är ett metaboliskt tillstånd som uppstår när leverni stor omfattning frisätter ketonkroppari blodet. Triglycerider (fett) bryts ned till fettsyroroch dessa omvandlas i sin tur till ketonkroppar av levern. Ketos inträder vid fasta och kan leda till att man får en andedräkt med en lukt av aceton.
Fettvävnad består av specialiserade celler som lagrar energi i form av triglycerider och släpper dessa med hydrolys i en process kallad lipolys, vilken ger tre fettsyror och en glycerolmolekyl per triglycerid. Dessa ketonkroppar är en biprodukt av den metaboliska process där fettet konverteras till energi."
Läs mer på kostdoktorn.se om detta! Spännande :)
Kroppen plockar alltså din energi från fettlagren, fettförbränningen är i full gång med andra ord, det är väl något vi alla vill? ;) Att man dessutom mår toppen (ok kanske individuellt) men de flesta upplever att man mår mycket bättre, koncentrationen är alltid med, på gymmet presterar man grymt och energi behövs inte hämtas ifrån div. drycker!
Jag mätte mig i onsdagsmorgon, fick då resultatet 0,4 vilket är sådär tycker jag. Optimalt är ju 1,5-3,0.. så jag har en bit kvar, kolhydratsintaget under dessa dagar och helgen är nääästan nedsatt till noll! :) 
Jag ska även tillägga, att jag absolut inte gjort någon forskning eller så i detta, det jag skriver är rent efter mitt eget huvud och efter min kropp....  :)

Jenny

fredag 8 mars 2013

Kanske dax igen?

Jag har haft det lite svårt att hålla igång detta. Verkar alltid som om jag faller ur bloggandet. Men ok, jag tänker såhär; vad vill jag läsa om? Jag själv har nippe på att läsa bloggar om träning och då givetvis Lchf. (Min livsstil) så varför inte själv hålla igång denna blogg och skriva just om min träning tillsammans med min kost?
Just nu tränar jag för fullt... tungt, svettigt och jäkligt jobbigt!:-)

Mitt fokus denna vår (ok jag börjar lite blygsamt att säga mars) är att hitta läget att vara i optimal ketos. Träningen ska ge resultat så väl som vikt och synligt! Nu köttar vi!!

Jenny